La Course, het Touronderdeel voor vrouwen, kent dit jaar een totaal andere opzet dan in voorgaande jaren. Een bergetappe en een individuele tijdrit met een totaal afwijkend scenario. Donderdag volgde de bergetappe met net als bij de mannen aankomst op de top van de col d’Izoard. Annemiek van Vleuten won met een indrukwekkende solo. Sabrina deed het prima. Ze werd 14e en dat was voldoende voor de tijdrit van zaterdag, waarin de eerste 19 van donderdag mogen starten.

Sabrina keek vooraf vol verwachting uit naar de bergrit in de Franse Alpen. Ze had de Giro goed verteerd en voelde zich sterk na de zware dikke week in Italië. In het begin van de etappe was het zeer hectisch, maar Sabrina kreeg veel steun van haar ploeggenotes, die haar goed afzetten aan de voet van de klim. Daar ging het van meet af aan heel hard.

‘Eigen tempo’
“Ik koos ervoor om mijn eigen tempo te rijden en mezelf niet direct op te blazen”, bekende Sabrina na afloop. “Ik kwam in een klein groepje terecht, niet zo ver achter de eerste groep. Maar gaandeweg ging het beter en ik reed dan ook weg uit mijn groep. Net op het moment dat ik de koploopsters weer in beeld kreeg, gingen ze daar aanvallen. Daardoor werd het gat weer groter.”

Sabrina passeerde als 14e de finish. Ruim vier minuten achter de ongenaakbare Annemiek van Vleuten, maar desondanks een mooie prestatie. Het was immers voldoende voor plaatsing voor de individuele tijdrit van zaterdag, wanneer in Marseille de beste negentien van donderdagmiddag aan de start verschijnen. Ze vertrekken dan met de donderdag gecreëerde verschillen.

Sabrina keek met een dubbel gevoel terug op donderdag. “Niet slecht, maar ik had stiekem toch op meer gehoopt. Maar in ben wel gekwalificeerd voor de tweede rit. Een nieuw format door met de verschillen van vandaag te starten. Ik ben erg benieuwd hoe dit zal gaan lopen, maar ik kijk er wel naar uit.”

Foto Dion Kerckhofs | Cor Vos